80% srednjoškolaca provodi previše vremena pred ekranom

Written by on 09/11/2018

U nizu poraznih statistika, evo još jedne: u sklopu Hrvatske longitudinalne studije, Interdisciplinarni istraživački tim pratio je gotovo 1000 učenika iz 14 zagrebačkih škola tijekom njihovog četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja. Na kraju njih manje od polovice zadovoljilo je preporuke o količini tjelesne aktivnosti, a čak 80 % pokazalo je pretjerano provođenje vremena pred ekranom.

Rezultati su to studije koju provodi Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a financira Hrvatska zaklada za znanost. Kako ne bi sve prošlo u znaku nabrajanja, kontaktirali smo dr. Marjetu Mišigoj-Duraković, voditeljicu istraživanja Hrvatske longitudinalne studije. Dakle, tko može nešto napraviti kako bi se popravili ovakvi porazni rezultati:

Naravno da su u fokusu škola, obitelj ali i lokalna zajednica. Dakle, puno čimbenika mora zajedno raditi na tome da se okoliš učini takvim da motivira posebno mlade za provođenje više vremena u prirodi i okolišu u kojem živi i radi– istaknula je profesorica Duraković.

Slažemo se kako sva tri čimbenika imaju ulogu u odgoju. Ipak, školi je to upisano kao prva i temeljita svrha. Odgoj djece! Svjedoci smo kako škole sve manje vremena pridaju važnosti tjelesnog odgoja, a i sami znate kako se upravo taj predmet najlakše markira, preskače i zanemaruje…

Tjelesni i zdravstveni odgoj je vrlo važan. To znači i rasterećenje jer nije ga dobro zamijeniti sa recimo, vježbanjem matematike. Djeca moraju imati slobodno vrijeme , moraju imati aktivne odmore, moraju imati tjelesne aktivnosti. Biti će pribraniji, koncentriraniji i zadovoljniji. Ono što se pokazuje da što je više takve aktivnosti djeca postižu bolje ocjene u ostalim predmetima– na kraju nam je istakla dr. Marjetu Mišigoj-Duraković.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST