Juncker: Hrvatskoj treba omogućiti ulazak u Schengen čim ispuni uvjete

Written by on 13/09/2017

Foto: ec.europa.eu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održao je u Europskom parlamentu godišnji govor o stanju Unije. Predstavio je svoje viđenje europske budućnosti u kojem poziva na jedinstvo, jednakost i jednakopravnost.

Juncker je pred zastupnicima Europskg parlamenta iznio svoje prioritete za predstojeću godinu te viziju mogućeg razvoja Europe do 2025. Predstavio je plan za ujedinjeniiju, snažniju i demokratskiju Europu: „Europa ponovno ima vjetar u jedra. No nećemo stići nikamo ako to ne iskoristimo. Moramo odrediti smjer za budućnost“, naglasio je Juncker.

  Moj scenarij polazi od tri temeljne stvari: slobode, ravnopravnosti i vladavine prava. Europa mora bit ravnopravna  unija; bilo velikih ili malih, bilo na sjeveru ili jugu. Europa mora disati sa oba plućna krila, istočnim i zapadnim, inače će naš kontinent izgubiti dah, poručio je Juncker.

Spomenuo i Hrvatsku

Juncker je u govoru spomenuo i Hrvatsku.

“Moramo hitno otvoriti schengenski prostor Rumunjskoj i Bugarskoj, kako bi što bolje štitili vanjske granice, a također bi trebali Hrvatskoj omogućiti puno pravo u Schengenu čim budu ispunjeni svi uvjeti”, naglasio je Juncker.

„Neću prihvatiti da ljudi u nekim dijelovima Europe kupuju proizvode koji su lošije kvalitete nego u drugim zemljama”, kazao je Juncer navevši primjer Čeha, Mađara i Slovaka ali ne i Hrvata. Podsjetimo i u Hrvatskoj je nedavno provedeno ispitivanje potvrdilo kako je veliki dio proizvoda na našem tržištu manje  kvalitete od onih koje isti proizvođači plasiraju na zapadno tržište!

Juncker je izrazio želju da se građani Europe 30. ožujka 2019., dan nakon izlaska Velike Britanije, probude u Uniji u kojoj će pripadnost eurozoni, bankarskoj uniji i Schengenskom prostoru postati norma za svaku državu članicu i u kojoj će se  osnažiti temelji ekonomske i monetarne unije.

O ovome, ali i drugim temama bit će riječi u našem Intervju tjedna u petak u 10:45 u kojem gostuje voditelj Predstavništva europske komisije u Hrvatskoj, Branko Baričević!

 

 

 

 

 

 


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST