30 posto Hrvata smatra da bi bez plaće mogli preživjeti tek jedan mjesec

Written by on 13/06/2019

Istraživanje agencije Improve o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj pokazalo je da većina hrvatskih građana pesimistično gleda na budućnost, svaki drugi smatra da će gospodarsko stanje biti gore, a 30 posto da bi bez glavnog izvora prihoda , dakle plaće ili mirovine izdržalo tek mjesec dana.

Da u ovom trenutku izgube glavni izvor prihoda, 12 posto ispitanika ne bi moglo pokrivati troškove života bez posuđivanja novca ni tjedan dana, 18 posto navodi gornju granicu od mjesec dana, a 28 posto procjenjuje da bi izdržalo do tri mjeseca.

Svaki drugi građanin smatra da će u sljedećih godinu dana gospodarsko stanje u Hrvatskoj biti gore, a tek nešto više od trećine smatra da će im se osobna potrošnja i potrošnja kućanstva u idućih godinu dana povećati.

Tek nešto više od trećine građana smatra da će se njihova osobna potrošnja i potrošnja kućanstva u idućih godinu dana povećati, dok ih 55 posto smatra da će ostati na istoj razini kao do sada. Još uvijek veliki dio građana ne osjeća ekonomsku sigurnost, navodi se u priopćenju agencije Improve.

Zaključno živimo iz mjeseca u mjesec, samo jedna nas jedna ili najviše tri plaće ili mirovine dijeli od potpunog siromaštva a u slučaju onih koji imaju kredite i deleožacija! Tek nam brada viri iz vode!

 

…komentira Luka Brkić, profesor ekonomije na Fakultetu političkih znanosti!

 

Svemu je tome uzrok sveopća nesigurnost u društvu!

 

Iako su ekonomski pokazatelji naoko sve bolji, preživljavanje od danas do sutra svakako ne može ohrabriti naše građane!

 

Većina građana štednju i nekog drugog oblika sigurnosti nema, nema zato što jedva preživljava iz mjesec u mjesec. Sva primanja odlaze za najosnovnije životne troškove.

 

Isto smo pitanje postavili i predsjedniku Udruge Lipa Davoru Huiću!

 

Porazno je kako se veliki broj studenta izjašnjava da žele posao u javnom sektoru upravo zbog sigurnosti radnog mjesta! Ono što Hrvatska nema dovoljno izraženo, kao što je to u zapadnim zemljama je socijalne mreža, što npr. jedna Švedska ili Njemačka imaju i u njima nema toliko straha od gubitka radnih mjesta.

 


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST