Written by on 15/03/2019

Svijet je užasnut masakrom na Novom Zelandu.

Najmanje 49 ljudi ubijeno je u napadima za sada evidentiranih 4–ero umnih bolesnika na dvije džamije u novozelandskom Christchurchu. Događaj je premijerka Jacinda Ardern opisala jednim od najcrnijih dana u povijesti zemlje.

Naš stručnjak za terorizam Željko Cvrtila

Policija, sigurnosne, tajne službe te sudstvo trebaju to spriječiti.

Ovaj terorist je po oružju imao izrezbarena imena svojih uzora među kojima su bili crnogorski I srpski borci protiv islama. No njegovo porijeklo nije sa Balkana.

Europa se ponaša vrlo suzdržano prema muslimanskom ekstremizmu, I ni na koji način ne poziva na, recimo osvetu.

A sa druge strane…

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je napad te istaknuo važnost otkrivanja takvih skupina.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je na Twiteru: Moje najtoplije simpatije i želje idu ljudima u Novom Zelandu nakon strašnog masakra u džamiji. Umrlo je 49 nedužnih ljudi, mnogo više je ozlijeđenih. SAD stoji uz Novi Zeland za sve što možemo učiniti. Bog vas sve blagoslovio – poručio je Trump.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je da je Europa solidarna s Novim Zelandom. – Brutalni napad u Christchurchu nikada neće smanjiti toleranciju i pristojnost po kojoj je Novi Zeland poznat. Naše su misli sa žrtvama napada – rekao je Tusk.

Sućut je putem Twittera izrazila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. – Naše misli i molitve su sa preživjelima, obiteljima žrtava i stanovnicima Novog Zelanda – poručila je.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST