Povlači se 12 tona goveđeg kebaba

Written by on 15/02/2019

Bilo je pitanje dana kada će se zaraženo poljsko meso pojaviti u Hrvatskoj. 12 tona goveđeg kebaba koji je distrubuiran prema Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj povlači se s tržišta zbog sumnje na prisutnost bakterija Escherichie coli i Salmonele. Kako su najprije izvijestili slovenski mediji – riječ je o zaraženom mesu iz Poljske koji na slovensko tržište distribuira tvrtka Alebon. Meso je isporučeno u Sloveniji na adrese 41 zalogajnice s brzom hranom.

Slovenske su analize pokazale da su u njemu tragovi ketoprofena, nesteroidnog protupalnog lijeka. Ono se inače u tijelu životinje koja je lijekom tretirana razgradi u roku od 24 sata nakon primanja, što znači da su goveda njime bila “liječena” neposredno prije klanja, a to je naravno zabranjeno.
Zaraženo meso se pojavilo i u Hrvatskoj, a ministri prebacuju lopticu..

..rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić, dok je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio kako povučeno meso iz Poljske nije iz sporne klaonice u kojoj se prerađuje meso bolesnih krava, već se radi o drugoj poljskoj klaonici, te je poručio da je za njega nadležna Sanitarna inspekcija.
Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva potvrdila je da je sporni kekab, koji je u Hrvatsku došao preko slovenskog tržišta, za sada otkriven u tri ugostiteljska objekta, no tvrdi i da je to meso na vrijeme povučeno.

Ima li razloga za uzbunu pitali smo eurozastupnicu Marijanu Petir, članicu odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj:

Svaka država članica ima obavezu staviti točan certifikat i deklaraciju i plasirati na tržište zdravstveno ispravno meso ili bilo koji drugi proizvod.

Inače, zbog skandala s uvozom mesa bolesnih krava iz Poljske, ali i afere u kojoj je ovih dana u Sloveniji pronađena ilegalna klaonica s mesom odsluženih konja za kasački sport, u Sloveniji su se zaredali zahtjevi za kontrolu uvoza mesa i mesnih prerađevina.

Također, traži se i promjena u sustavu nabave mesa za velike javne sustave, kao što su bolnice, domovi umirovljenika i škole jer se putem javnih natječaja u pravilu odabiru dobavljači koji ponude najnižu cijenu.

Predlaže se uvođenje propisa koji bi omogućio da se udio domaćeg mesa iz sigurnih klaonica poveća – kao i niz drugih mjera kojim bi se kupce stimuliralo na kupnju domaćeg mesa.

Za to što predlažu u Sloveniji, se već niz godina zalaže i naša eurozastupnica..

Na taj način rade i Francuska, i Italija i Austrija.

Zbog ekonomske situacije, naši se ljudi pri kupnji proizvoda ravnaju prema cijenama, pa stoga kupuju jeftinije i kvalitetom lošije uvozno meso, Petir se stoga zalaže da se uvede i označavanje koje bi potrošačima dalo punu informaciju o proizvodu.

Ovakve afere sa zaraženim mesom, srećom sad nisu uzele danak u Hrvatskoj. No, moraju biti alarm na uzbunu da se naše službe trgnu i da konačno počnu poduzimati mjere koje bi bile u interesu i naših poljoprivrednika i potrošača.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST