11 novih slučajeva u posljednja 24 sata

Written by on 05/05/2020

Foto: vijesti.hrt.hr

Nešto iza 14 sati, Stožer civilne zaštite izbacio je nove podatke o epidemiološkom stanju u Hrvatskoj. Poslušajmo Maju Grbu Bujević.

Respiratori su i dalje izuzetno rasterećeni, samo 14 osoba je na njih spojeno, od ukupno 800 dostupnih. No, opet imamo preminule.

Postoji bojazan od novih žarišta zaraze. Naime, jedan liječnik i jedna medicinska sestra su zaraženi na odjelu gdje do sada nije bilo pojave virusa.

Čini se da su starački domovi ključna točka borbe. Posjete su već dulje vremena zabranjene, no i to ima svoju cijenu, točnije, i to stvara problem onima čiji roditelji i bake i djedovi tamo borave. Postoji li mogućnost posjeta na otvorenom?

Uskoro će i učenici nazad u klupe. Barem neki čiji roditelji to žele. HZJZ je izdao detaljne upute, no, mnogi učitelji i roditelji se s njima ne slažu ili pak tvrde da su neprovedivi.

Što se tiče lijeka i cjepiva, na njihovu uporabu će se još dugo čekati. Ako će sve ići po brzom postupku, očekuje se njihova distribucija minimalno kroz godinu dana, ako ne i dulje.

Ipak, doktorica Markotić ima dobrih vijesti. Veliki broj cjepiva je u testiranju, a spominje se i lijek koji bi mogao biti privremeno rješenje do dolaska cjepiva.

Spomenimo još kako je otkriven slučaj zaraze u Francuskoj puno prije izbijanja epidemije. Dr. Markotić tvrdi da je to normalno.

Pitanje je sve više. Što će biti s izborima koji bi se mogli održati već u srpnju? Imamo li alate da ih provedemo? Ne radi se nemogućoj misiji jer je sve prošlo u najboljem redu prije dva tjedna u Južnoj Koreji.

Krunoslav Capak je progovorio i o vjenčanjima. Mjere malo popuštaju, no daleko je to još od svadbi na koje smo navikli.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST