1. kolovoza na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Written by on 24/07/2019

Foto: Renata Škudar

Na naplatnoj postaji Lučko predstavljena je kampanja „Hitni koridor spašava život“! Istovremeno u Ravnateljstvu policije održan je radni sastanak službi za sigurnost cestovnog prometa svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.

Cilj edukativne akcije „Hitni koridor spašava život“ je osvješćivanje javnosti o važnosti formiranja Hitnog koridora, s obzirom na činjenicu da smo u srcu turističke sezone kada se višestruko povećava promet na našim autocestama.

Povećanje prometa na žalost rezultira i povećanjem broja prometnih nesreća. U takvim situacijama važno je da vozila hitne pomoći, MUP-a ili vatrogasna navalna vozila što prije stigne do mjesta nesreće.

Da bi interventna vozila brzo i sigurno stigla do mjesta nesreće te pomogli unesrećenima, a time u većini slučajeva i spasili nečiji život, potrebno je omogućiti njihov prolazak formiranjem tzv. Hitnog koridora.

 

…kazala nam je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević!

 

Također, po uzoru na europske zemlje postavljeno je više informativnih panoa na nadvožnjacima iznad autocesta koji na jednostavan način pokazuju kako se u slučaju prolaska interventnih vozila formira Hitni koridor.

Još ćemo jednom naglasiti koliko je važno da hitna pomoć što prije dođe do unesrećenih, odnosno, koliko samo nekoliko sekundi može značiti za spas nečijeg života?

 

…naglasila je doktorica Grba Bujević!

 

Istovremeno u Ravnateljstvu policije održan je radni sastanak službi za sigurnost cestovnog prometa svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.

Na radnom sastanku sudjelovao je potpredsjednik Vlade RH i resorni ministar Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina kao i voditeljSlužbe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija!

Prvog kolovoza na snagu bi trebale stupiti izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama!

 

…rekao nam je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija.

 

Dakle riječ je o opasnim recidivistima koji unatoč upozorenjima i dobivenim kaznama i dalje voze neprilagođenom brzinom, voze u pijanom stanju ili koriste u vožnji mobitel.

 

No, Hrvatske su statistike i dalje porazne u usporedni sa ostalim zemljama u Europskoj uniji! Hrvatska ima 7, 7 poginulih na 100 tisuća stanovnika. Prosjek Europske unije je 5 dok najuspješnije države imaju 3 podignula na 100 tisuća stanovnika.

 

Izmjenama ovog zakona naš posao nije završio nego tek počinje , zaključio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović!


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST